dimecres, 28 de març del 2012

JA ENTREM A LA RECTA FINAL ...!






Estem en  la recta final del projecte principal que hem portat a terme a Boulembou en els darrers temps : El 2009 el pou de 105 m de profunditat, el 2010 el dipòsit de 50m3, i el 2011 i els primers mesos de 2012, el tancament del terreny, la instal.lació del reg gota a gota, els treballs agrícoles en profunditat amb el tractor i per fi la sembra i plantació de les llavors a l'hort, de 5 Ha. gairebé quadrat.

Com hem treballat?  Doncs, des del plantejament que es un projecte de codesenvolupament. Des de Catalunya hi hem posat diners i coneixement. Els diners han sortit de les aportacions de socis i simpatitzants (quotes, escudella solidària, venda de material ètnic, etc) ajudes de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Diputació de Girona i Ajuntament de Salt, prèvia presentació dels corresponents projectes.  Coneixement, volem dir tècniques avançades per aprofitar molt els recursos de manera sostenible, com ara gota a gota, llavors seleccionades que sabem segur que donaran fruit, energia solar, també un motor de gasoil perquè es necessita molta potència i amb la solar no seria suficient.  Sempre hem contractat empreses senegaleses perquè donin feina a gent d'allà, el pou, el dipòsit, la tanca i el regadiu han estat fet per empreses escollides allà, després d'haver demanat diversos pressupostos. També  hem negociat que la ma d'obra poc qualificada fossin persones del poble i també hem inentat ajustar el màxim els pressupostos perquè els diners allarguessin al màxim.

I Boulembou? Que ha aportat?  Ells han aportat el seu treball, els seu supoort en tot moment, sense cobrar, es clar. Han fet les rases per distribuiir l'aigua a ma, han reforçat la tanca de l'hort, han desbroçat el terreny de l'hort de rabasses i arrels que impedien el treball del tractor. Han construit un cobert per guardar la maquinària i tot allò que amb seva tecnologia i amb les seves eines es possible.

Estem contents perquè aquest és un projecte real de cooperació i codesenvolupament.