diumenge, 9 d’agost del 2009

APADRINAMENT DE LA FONT DEL PARADÍS(2)





Tot seguit podeu llegir el text de la intervenció que va fer Dolors Reig i Garganta (presidenta dels Amics de la Unesco, entitat creadora i promotora del PROJECTE APADRINEM ESCULTURES) en motiu de l'apadrinament per part dels Amics de Boulimbou del grup escultòric de la Font del Paradís, realitzat per l'artista saltenc LLUÍS MATEU.

Bona tarda a tothom, El dia 26 d’abril iniciàvem la descoberta de les plaques de les escultures de Salt amb la qual cosa les escoles, instituts i associacions de la vila manifestaven públicament la seva adhesió al projecte “Apadrinem escultures” d’Amics de la UNESCO de Girona i formalitzaven el seu compromís vers les escultures de Salt.

Avui és el darrer acte d’aquest curs i és un dels més especials. Per aquesta ocasió he preparat unes paraules amb l’ajuda d’Internet, visitant l’espai web de la vostra associació Amics de Boulimbou, passant pel bloc de Carme Garriga i alguna altra coseta.

I el primer que n’he extret és una informació pràctica d’aquest lloc del Senegal.
Boulimbou o Boulembou (ho podeu trobar escrit de les dues maneres) està situat a uns 500 km de Dakar, la capital del Senegal, i a 1736 de l’aeroport d’Accra-Kotoka. Pertany al municipi de Maka, es troba al departament de Tambacounda, a la província de Makacolibantang i a la regió administrativa de Kolda.

Sembla ser que Boulimbou està rodejat de reclams turístics molt atractius. Pel que fa a la població, hi ha uns 1200 habitants, la qual cosa suposa unes 140 famílies i expliquen que són 500 homes i 516 dones. Viuen de l’agricultura de secà i necessiten bàsicament: aigua potable, escoles, serveis sanitaris i, “simplement ponts per travessar els rius”.


En llegir “simplement ponts” a la pantalla vaig somriure, em va semblar com si la paraula PONTS em piqués l’ullet. Ponts! No és tan simple! Penso que aquesta és una paraula clau per a tots els éssers humans, per a la convivència, per a les relacions, i bàsica per al treball de les associacions com la nostra, com la dels Amics de Boulimbou i tantes altres.

Per a Amics de la UNESCO de Girona la paraula ponts té diferents connotacions. En la darrera edició del nostre Concurs artístic i literari el tema va ser justament Ponts i ho completàvem dient: Ponts per a comunicar-nos, per a conèixer persones, cultures, llocs, ... Ponts per a establir afectes i complicitats. Ponts per recuperar. Ponts per a la reconciliació. Ponts, ponts, ponts.

A més, els dos darrers anys la nostra associació s’ha adherit a la proposta de recuperar el Pont del Dimoni de Sta. Eugènia, un element arquitectònic a tenir en compte i un símbol del barri.

Quan hem dut a terme projectes de cooperació amb El Salvador i amb el Marroc ha estat cabdal el fet d’establir ponts simbòlics entre uns i altres. I la implementació del projecte “Apadrinem escultures” a la vila de Salt ha estat possible gràcies als ponts entre Ajuntament, escoles, artistes, associacions i nosaltres.

M’atreveixo a dir que les escultures han estat el pont que ens ha facilitat l’apropament entre uns i altres.
Al llarg d’aquest primer any de treball conjunt hem après a conèixer, estimar i valorar les escultures dels espais públics de Salt, però no hem acabat la feina.

Ara hem de ser capaços, uns i altres, de tenir-ne cura. Com feia El Petit Príncep hem de regar la flor que en aquest cas és el projecte “Apadrinem escultures”. L’hem plantat, ha nascut, crescut i comença a oferir fruits. I n’ha de continuar aportant.
Enhorabona a Amics de Boulimbou per haver fet aquesta aposta per la Font del Paradís i, sobretot, per aquest pont creat entre Salt i Boulimbou.

Gràcies als Amics de Boulimbou i gràcies a l’Ajuntament de Salt per haver-se adherit a “Apadrinem escultures”.

Dolors Reig Presidenta d’Amics de la UNESCO de Girona Salt, 27 de juliol del 2009