divendres, 23 de maig del 2008

Música del Senegal a Girona



La música senegalesa a càrrec d’Ablaye Cissoko ( que cantarà i tocará la Kora, instrument de vint-i-una cordes propi d'algunes regions de l'Àfrica negra occidental) protagonitzarà el cinquè concert del cicle de músiques del món Arrels d'Arreu de la Casa de Cultura.


El concert tindrà lloc aquest dimarts 27 de maig a les vuit del vespre a la Sala La Planeta (passeig Canalejas, 3) a causa d'obres de reforma a l'Auditori Josep Viader.

Kimintang Cissoko va ser un jove que, malalt de veure tanta tristesa, tanta violència, tant horror, volgué curar-se portant una mica de pau a la gent, una mica de serenitat. Una nit va somniar un lloc i va decidir cercar-lo. Va navegar riu amunt i va superar molts perills. Quan va arribar-hi un geni l’esperava. El geni va indicar-li els elements que havia d’aconseguir per tal de satisfer el seu neguit. Kimintang va recollir-los i va ajuntar-los construint un objecte amb set cordes, a les quals n’hi va afegir set més i set més, fins a un total de vint-i-una. Llavors el geni li digué: “aquesta és la kora i portarà la pau al cor de l’home. En ella trobaràs les respostes del que busques”. I així, segons explica la tradició oral mandinga, nasqué l’instrument que omple, solitari, aquest capvespre al costat de l’Onyar.

Fa cinc anys Ablaye Cissoko va explicar aquesta història a Patrick Faubert. Tots dos tornaven de la promoció del seu primer disc. Li va explicar per evitar que s'adormís mentre conduïa. Però la llegenda sobre l’antecessor mític d’Ablaye va captivar fortament Patrick, qui va viatjar al Senegal per seguir les passes del descobridor de la kora. Ablaye ens presenta avui el fruit d’aquest altre viatge iniciàtic, tal com correspon a un griot, és a dir, a un músic narrador que manté viva la tradició mitjançant la paraula, la música i el cant. Ablaye ens evoca avui una història per ser llegida i escoltada, la llegenda del griot vermell.

El cicle, organitzat per la Casa de Cultura, compta amb la direcció artística d'Aniol Casadevall i Joaquim Rabaseda. Tots els concerts es fan a la Sala La Planeta (20 hores) i l’entrada és gratuïta (aforament limitat).