dissabte, 14 de maig del 2011

SETMANA SANTA A BOULEMBOU






Fa escasses setmanes, durant el període de Setmana Santa, el poblat de Boulembou va rebre una visita d’un grup dels Amics de Boulembou de Salt. L’expedició encapçalada per en Joan Vidal i en Xicu Mas, va comptar amb tres cooperants novells: la Berta, l’Alba i en Jordi.
Després de la rebuda, en la qual el poble els va donar una càlida i festiva benvinguda, els saltencs van poder fer un seguiment dels diversos projectes engegats.
Es va començar a treballar conjuntament amb alguns dels habitants de Boulembou en la substitució de les dues plaques solars de la casa per quatre noves plaques iguals. D’aquesta manera, la casa que molt bé porta la Java disposa de suficient energia per acollir amb garanties els cooperants que s’hi atansin.
Paral•lelament a les millores a la casa, en Xicu i els seus ajudants s’encarregaven de construir un annex a la Santé on poder-hi destinar les bateries de les plaques. Un cop va estar tot llest i el lampista va haver preparat tot el cablejat elèctric es van instal•lar les plaques solars.
Amb aquest conjunt d’accions més les que ja s’havien dut a terme pel que fa a la higienització de l’espai i el tancament de l’entorn sanitari s’ha aconseguit que la Santé de Boulembou gaudeixi de dignes condicions per dedicar-se a la salut dels seus habitants.
Els joves també van posar el seu granet de sorra per ajudar a millorar el funcionament de la Santé explicant a les infermeres i a en Sabu les instruccions de la gran remesa de medicaments i material de primeres cures que es va portar des de Salt.

Durant l’estada es va poder incidir en el projecte de l’escola, que era un dels objectius primordials de la visita. Es va poder observar la dinàmica i a partir d’aquí dissenyar un seguit d’accions i activitats per tal d’intentar conscienciar de la importància de l’educació com a via cap al progrés.

Pel que fa al projecte dels molins, tot ha arribat a bon port, ja que la gent del poble havia construït la casa on s’allotjarien i la mantenien en bon estat. Els molins havien ja eren a Boulembou i es va poder fer la inauguració en presència dels membres de l’Associació.
El mateix dia en que es posaven en marxa, es va celebrar l’Assemblea amb els ancians del poble i els habitants de la regió. En la reunió es va aprofitar entre d’altres coses per anunciar l’arribada dels tractors que facilitaran el treball de la terra, així com el compromís de trobar i formar les persones que s’encarregaran de conduir-los i tenir-ne cura.

Els dies a Boulembou van servir també per fer visites a diferents pagesos de la zona per conèixer més detalls arran de les formes de conreu i poder projectar millor a idea de l’Horta. El tancat està en procés i en breu quedarà enllestit, igual que la construcció del galliner situat a uns quants metres de la Casa.


Aprofitant l’estança allà, també es va poder parlar amb el metge de la població veïna de Sarayame, que es va mostrar molt agraït i engrescat amb la feina que s’està fent per millorar la sanitat de tota la zona.

Tot i la fugacitat del viatge, val a dir que ha estat molt profitós pel que fa a la feina feta. Els veterans consideren l’escapada satisfactòriament i pels nouvinguts ha estat una experiència molt enriquidora. Una vegada més cal mencionar la gran implicació i l’excel•lent guiatge d’en Kande i l’Ibou. Moltes gràcies per tot!